Modulaarinen tuotantolinja on kannattava investointi nyt ja tulevaisuudessa

Artikkeli

Teemu Rantala

Meille tulee jatkuvasti kyselyitä siitä, miten tuotantolinjan voisi rakentaa aivan uudella tavalla. Joka kerta, kun istumme projektin jälkeen loppupalaverissa, asiakkaat sanovat, että tämä olisi pitänyt tehdä jo viime vuonna.

Tuotteet muuttuvat nopeaan tahtiin. Samaa tuotetta ei enää valmisteta viittätoista vuotta, vaan tuotetta voidaan päivittää viiden kuukauden tai viiden päivän välein. Aina tulee uusi älykellomalli, päästömääräys tai jokin muu asia, miksi tuotetta pitää muuttaa. Kun tuotantolinjaa suunnitellaan, kukaan ei välttämättä tiedä, mitä siinä tehdään vuoden päästä. Tuotteen muuttaminen perinteisellä automaatiolinjalla voi vaatia jopa uuden linjan investoimisen. Modulaarisessa tuotantolinjassa rahoja ei sijoiteta pelkästään yhteen tuotteeseen, vaan linja maksaa itsensä takaisin uusien tuotteidenkin kohdalla.

Monet yritykset ovat viime aikoina heränneet automatisointiin, sillä sen avulla valmistuskustannukset saadaan kilpailukykyisiksi ja tuotanto voidaan pitää Suomessa tai tuoda takaisin Suomeen. Siksi linjaan kannattaa satsata nyt, eikä myöhemmin.

Modulaarista tuotantolinjaa voi soveltaa kaikille teollisuuden aloille

Aloitimme modulaarisen tuotantolinjan kehittämisen elektroniikkateollisuudesta, jossa kehitimme solujen uudelleenohjelmoitavuuden ja muokattavuuden äärimmilleen. Voimme soveltaa elektroniikkateollisuudessa opittuja prosesseja kaikilla valmistavan teollisuuden aloilla. Sama modulaarinen lähestyminen onkin herättänyt lähiaikoina paljon kiinnostusta niin raskaassa teollisuudessa, elintarviketeollisuudessa, muoviteollisuudessa kuin kokoonpanoprosesseissakin.

Käytännössä modulaarisessa tuotantolinjassa on Co-MAC-robottisoluja, joiden sisällä on 1–4 robottia. Linjasta tulee usein mieleen peräkkäiset tuotantovaiheet, mutta Co-MAC-solut voi asettaa myös vierekkäin tai ryhmittäin tarpeen mukaan. Robottisolujen välissä voi olla mobiilirobotteja, jotka vievät tuotteita tuotantovaiheesta toiseen tai tuovat robotille osia ja raaka-aineita.

Jos linjaa suunniteltaessa ei vielä tiedetä, miten esimerkiksi tuotteen testaaminen tai merkintä automatisoidaan, väliin jätetään käsityönä tehtävä manuaalinen vaihe, jonka voi korvata myöhemmin automaatiolla tai robottisolulla.

Modulaarinen Co-Mac -robottisoluilla varustettu tuotantolinja - Samalla linjalla voidaan valmistaa montaa eri tuotetta

Kaikella automaatiolla, mitä teemme, pitää olla tietenkin taloudellisia hyötyjä. Modulaarinen tuotantolinja vauhdittaa lähes poikkeuksetta tuotteiden läpimenoaikoja ja tekee tuotteista tasalaatuisia, sillä robotti tekee aina samanlaista jälkeä. Jos tuotannossa havaitaan pullonkaula, joka hidastaa prosessia, kyseisen robottisolun viereen voidaan laittaa toinen robottisolu, jolloin työ tehdään kaksi kertaa nopeammin.

Linjoja on myös helppo kopioida. Eräälläkin asiakkaalla oli tuotannossaan modulaarinen tuotantolinja Oulussa, ja rakensimme heille samanlaisen Intiaan.

Modulaarisessa tuotantolinjassa jokainen tuote voi olla erilainen, koska tuotteen vaihdot ja uusien tuotteiden ohjelmointiajat ovat lyhyet. Jos yhden tuotantolinjan automatisointi ei kannata taloudellisesti, samalla linjalla voidaan valmistaa kahta eri tuotetta. Esimerkiksi joka toinen tuote voi olla erilainen tai sitten linjalla valmistetaan alkuviikosta ja loppuviikosta eri tuotteita.

Tulevaa ei kannata odotella, vaan nyt on aika toimia

Meillä Algol Technicsillä on periaatteena se, että emme tee asioita niin kuin aina on tehty, vaan katsomme jatkuvasti, miten voimme tehdä asiat tuoreella tavalla. Selvitämme jatkuvasti uusia valmistusteknologioita ja tarjoamme uusimmat tiedot ja taidot asiakkaidemme käyttöön. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jonkin uuden automaatioratkaisun kehittymistä pitäisi jäädä odottelemaan, vaan nyt kannattaa satsata ratkaisuihin, jotka toimivat pitkällä aikavälillä.

Tulevaisuudessa tuotanto vaatii tuotantolinjalta yhä enemmän erilaisia ominaisuuksia ja nopeampia läpimenoaikoja. Modulaariseen tuotantolinjaan investoiminen on ennakointia tulevaisuuden tarpeita varten. Emme voi istua ja odotella, että maailmantalous vakautuu, markkinatilanne paranee tai toimitussopimus varmistuu. Modulaarinen tuotantolinja on keino toimia kannattavasti, nyt ja tulevaisuudessa.

Teemu Rantala
Head of Sales

Kirjoittaja toimii Algol Technicsin myyntijohtajana ja hänellä on 20 vuoden kokemus robotiikasta Suomessa ja ulkomailla. Hän on myös aktiivinen maastopyöräilijä.

Lue aiheesta lisää

Tiedote: ABB palautti valmistusta ulkomailta takaisin Suomeen investoimalla tuotantolaitokseensa Vaasassa

Tiedote: Modulaarinen tuotantolinja vauhdittaa tuotantoa ja antaa dataa tuotteiden valmistuksesta