Wiab – automaattinen konttivarasto, joka tarjoaa mahdollisuuden siirreltäviin tehtaisiin
Algol Technics on kehittänyt yhteistyössä Nokia Networksin kanssa automaattisen konttivarasto WiaBin (Warehouse in a Box), joka on osa FiaB (Factory in a Box) -konseptia.
Kyseessä on vain merikontin kokoinen tuotantolaitos, jossa varasto ja tehdas kommunikoivat keskenään nopean 5G-yhteyden avulla täysin langattomasti.
Varastokapasiteettia on helppo laajentaa ja liikuttaa
Algol Technicsin projektiliiketoiminnan Head of Sales Teemu Rantala kertoo, että järjestelmän etuja ovat sen modulaarisuus ja siirreltävyys.
– Kontissa oleva automaattivarasto tarjoaa mahdollisuuden pienikokoisten, siirrettävien tehtaiden pystyttämiseen sekä olemassa olevien tehtaiden varastokapasiteetin laajentamiseen. Jos tuotantoon tulee tarve kasvattaa kapasiteettia nopeasti, konttivarastoja voidaan käyttöönottaa lisää. Kun varastolle tulee tarvetta muualla, se on helppo siirtää paikasta toiseen tai uuteen tehtävään.
Rantalan mukaan konttivarasto sopii myös tilanteisiin, joissa varastointitarve on pieni. Yrityksen ei tarvitse heti investoida isoon automaattivarastoon, joka käy pienellä kapasiteetilla. Kun tuotanto kasvaa, kontteja voidaan kytkeä vaikka kaksi peräkkäin. Koska järjestelmä toimii 5G:n välityksellä, varastoja voi ohjata keskitetysti mistä tahansa päin maailmaa.
Robotti käsittelee tuotteita tarkasti
Wiab soveltuu esimerkiksi tehdasvarastoksi, elektroniikkavarastoksi tai vaikkapa verkkokaupan noutopisteeksi, joka toimii vuorokauden ympäri. Se soveltuu myös sairaaloihin tarvikevarastoksi, sillä se voidaan toimittaa pelkän hyllystön kanssa ilman ympärillä olevaa konttia.
WiaB voidaan varustaa joko käsinkeräilyasemalla tai sitten kontissa toimiva robotti keräilee tuotteet varastosta RFID tiedon tai QR-koodin perusteella. Se myös tarkistaa, että tuote on haettu oikeasta laatikosta ja tuote on massaltaan tilausta vastaava.
– Automaattinen konttivarasto takaa tuotteiden laadun säilymisen varastoinnin aikana, koska robotisoitu käsittely on hallittua, eikä tuote putoile tai hankaannu kuljettimiin. Varaston olosuhteita voidaan mitata tarkasti antureilla, sillä esimerkiksi piirikortteja pitää varastoida tietyssä lämpötilassa ja ilmankosteudessa, Rantala kertoo.
Järjestelmän seuranta digitaalisen kaksosen kautta
Rantalan mukaan tehtaiden layoutit vaativat nykyaikana nopeaa muunneltavuutta, ja sitä halutaan nyt myös varastointiratkaisuilta. Konttivaraston siirreltävyys onkin omaa luokkaansa.
Varastojen ja tuotantolinjan välille voidaan ottaa käyttöön mobiilirobotit, jotka kuljettavat tuotteita ja osia tilausten mukaisesti. Varastonhallintajärjestelmä kommunikoi tuotannonohjausjärjestelmän tai mobiilirobotin kanssa tehtaan 5G-verkon kautta.
Rantalan mukaan automaattinen konttivarasto on nopea ottaa käyttöön. Pientä tuotantolaitosta voi seurata digitaalisen kaksosen avulla 3D-maailmassa.
– Heti, kun konttiin on saatu sähkönsyöttö ja 5G-yhteys, varastoa voi alkaa täyttämään. Järjestelmästä voidaan tehdä myös ”Digital Twin” eli digitaalinen kaksonen. Tämä tarkoittaa täysin identtistä virtuaalista mallia, jolla voidaan simuloida varaston ja tehtaan toimintaa 3D-ympäristössä. Digitaalisella kopiolla on helppo seurata tehtaan tilaa vaikka toisella puolen maapalloa ja testata erilaisia ratkaisuja ja kehitysmalleja.
Lisätietoja
Teemu Rantala, Head of Sales, 040 551 5697, teemu.rantala@algol.fi
Modulaarinen tuotantolinja vauhdittaa tuotantoa ja antaa hyödyllistä dataa tuotteiden valmistuksesta
Nokia Networksin tiedote FiaB-konseptista