Case Bluefors: Ketjunostinratkaisulla lisättiin turvallisuutta ja ergonomiaa
Bluefors Oy on johtava lähelle absoluuttista nollapistettä kylmenevien laimennusjäähdyttimien valmistaja. Yhtiön tuotteita käytetään asiakasyritysissä, tutkimuskeskuksissa ja yliopistoissa muun muassa kvanttitietokoneiden kehityksessä sekä perustutkimuksessa.
Jäähdytyslaitteistoja valmistetaan Blueforsin tuotantotiloissa Helsingin Pitäjänmäessä. Systeemiin asennettavien raskaiden pumppujen ja kaapelikelojen siirtämiseen lähdettiin etsimään nostoratkaisua, joka ensisijaisesti lisäisi työturvallisuutta ja ergonomiaa, mutta nopeuttaisi myös työvaiheita. Nostoratkaisuksi valikoitui Algol Technicsin toimittama Demag sen näppäryyden ja nopeuden ansiosta.
Vacuum Assembly -osaston kehittämisestä vastaavan Head of Vacuum Assembly Timo Ahosen mukaan jo alkuvaiheessa Blueforsille oli selvää, että kevenninratkaisu olisi käyttötarkoitukseen parhain valinta. Nostinta etsittiin työvaiheeseen, jossa pumput siirretään joko hyllyyn, työpisteeseen tai suoraan asennettaviin laitteisiin.
“Ennen hankintaa oli tärkeää selvittää, mitä ja minkä painoisia taakkoja keventimellä voi nostaa. Meillä pumput ovat painavimmillaan 50-kiloisia. Jatkossa nostinta käytetään enemmän myös kaapelikelojen nostamiseen ja siirtämiseen, jotka puolestaan painavat 20-60 kg. Myös itse tilaa ja tilankäyttöä tuli miettiä valintaa tehtäessä. Eri vaihtoehtojen tutkimisen jälkeen päädyimme hankkimaan kevytsiltanosturin, jossa on kevenninominaisuudella varustettu ketjunostin”, Ahonen kertoo.
Blueforsin nostoratkaisuun kuuluu Demagin ketjunostin DCBS Pro 1-125, joka on varustettu kevenninominaisuudella. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu kevytsiltanosturi, joka siirtää tavaroita vaakatasossa. Algol Technicsin Juha Rehakan mukaan Blueforsin tapauksessa tämä oli markkinoilla olevista nostinratkaisuista sopivin. Nosturin ja ratapalkkien materiaaliksi valikoitui alumiini.
“Demagin ketjunostinten materiaaliksi voi valita joko alumiinin tai teräksen. Alumiinin etuna on se, että sitä on kevyempi käsitellä. Aiemmin asiakkaat valitsivat useimmiten teräksen, sillä se on ollut alumiinia edullisempi. Viime vuosina alumiinirakenteiden hinnat ovat tulleet samalle viivalle, Rehakka kertoo.
Projektissa tärkeää kumppanin mukautuvuus ja aktiivinen viestintä
Tila oli suunnittelun näkökulmasta haastava tilanahtauden vuoksi ja projektisuunnitelmaa päädyttiin osittain muuttamaan asennusvaiheessa. Alkuun ratkaisuksi mietittiin pylväskääntönosturia. Pian kuitenkin huomattiin, että pylväästä olisi haittaa tuotannon toiminnalle. Seuraavaksi pohdittiin lattiasta tuettua mallia, mutta myös tukirakenteidenkin arveltiin olevan toiminnan häiriötekijöitä. Lopulta päädyttiin riippunosturiin, jolloin piti varmistaa paitsi rakenteiden paino myös se, että katto kestää.
Ahonen kiittelee ammattitaitoisia asentajia ja nopeaa reagointia projektisuunnitelman muutokseen. Yhteistyössä Timo arvostaakin juuri mukautuvuutta. Lisäksi aktiivinen viestintä on hänelle tärkeää.
“Algol Technics pystyi projektissamme muuttamaan alkuperäisiä suunnitelmia helposti ja joustavasti, ja saimme nopeasti löydettyä uusia ratkaisuja. Koimme tärkeäksi myös sen, että viestintä oli koko ajan aktiivista. Emme ole jääneet yksin toimituksen jälkeenkään, vaan yhteydenpito on jatkunut.”
Ketjunostimen etuja ovat ergonomisuus ja helppokäyttöisyys
Demagin ketjunostimen hyötyjä ovat erityisesti ergonomia ja helppokäyttöisyys. Ketjunostimen käyttö on helppoa ja nopeaa, eikä ohjaimesta tarvitse pidellä kädellä kiinni vaan molemmat kädet voi vapauttaa tarvittaessa taakan ohjailuun. Lisäksi nostojen ja siirtojen laskut ovat pehmeitä, mitkä takaavat turvallisen käsittelyn ja helpottavat taakan käsittelyä.
Ahonen kertoo, että nostin on Blueforsilla päivittäisessä käytössä, eikä kukaan enää nosta käsin. Lisäksi ketjunostin parantaa työturvallisuutta.
“Työturvallisuus on meille tärkein asia. Haluamme, että työntekijöillemme ei satu päivän aikana vahinkoja ja että he pääsevät päivän päätteeksi ehjänä kotiin. Nostimen avulla pienennetään esimerkiksi putoamisriskiä, sillä vaikka pumppu sattuisikin putoamaan tai kaatumaan, nostin pysäyttää putoamisen ja lukittuu automaattisesti.”
“Nostimen käyttö lisää työturvallisuuden lisäksi myös taloudellista turvaa, sillä nostettavat pumput ovat kalliita. On tärkeää, että niitä pystytään käsittelemään varmalla laitteella myös tästä näkökulmasta”, Ahonen lisää.
Ketjunostin sopii monenlaisiin nostotarpeisiin
Demagin nostinratkaisua on helppo muokata tarpeiden muuttuessa. Ketjunostin sopii monenlaisiin nostotarpeisiin, sillä se voidaan liittää hyvin erilaisiin nostureihin. Ahonen pitää tärkeänä ominaisuutena myös nostimen tarrainten päivitettävyyttä, mikä takaa nostimen käytön myös tulevaisuudessa mahdollisista muutoksista huolimatta.
“Nostamisen ja siirtämisen lisäksi sitä voidaan käyttää myös vaikkapa keräilyyn. Tarjolla on eri tarkoituksiin sopivia tarraimia”, Rehakka kertoo.
Käyttökokemuksen perusteella myös Ahonen löytää erilaisia käyttötarkoituksia.
“Ketjunostin toimii varmana monenlaisessa teollisuudessa, missä vain tarvitaan ketterää kappaleiden liikuttelua tai asentamista. Löytäisin helposti useita kohteita, missä Demagin nostimesta olisi suuri hyöty.”
Toimitus
- Demag KBK -riippunosturi (radan pituus: 8000 mm, kuormakapasiteetti 125 kg, siltapalkkien pituus 7000 mm).
- Demag Chain hoist (kevenninominaisuudella varustettu ketjunostin) DCBS-Pro 1-125 1/1 H2.8 VS30 380-480/50.
- Nosturiradan teräskannakkeet.
Lisätietoja
Juha Rehakka, Sales Manager, Algol Technics Oy, p. 050 500 3149