Nosto-ovien yleisimmät viat ja niiden huolto - Katso muistilista nosto-ovien huoltoon

Artikkeli

Uusikin nosto-ovi tarvitsee huoltoa, puhumattakaan jo vuosia palvelleesta. Vanhempien nosto-ovien kohdalla korostuvat määräaikaishuollot. Uuden nosto-oven kohdalla puolestaan tärkeää on käyttöönoton jälkeinen varmennustarkastus. Katso muistilistasta, mitä nosto-ovien huollossa tulee ottaa huomioon.

Uuden nosto-oven tasapainotusjärjestelmä vaatii jo ensimmäisten käyttövuosien aikana huoltotoimenpiteitä. Järjestelmä huolehtii oven tasapainotuksesta niin, että sitä on mahdollista liikuttaa helposti käsin ylös ja alas. Järjestelmäkokonaisuuteen kuuluvat akseli, köysirummut, nostoköydet sekä kevennysjouset. Kevennysjousien väsyminen, eli jousen jännityksen pieneneminen, vaikuttaa oven tasapainoon ja aiheuttaa oven toiminnassa ongelmia. Säännöllisen huollon yhteydessä tehdään tasapainotesti, jossa testataan jousien toiminta, ja tarvittaessa tehdään jousen kiristys.

Vanhemmissa ovissa määräaikaishuoltojen tärkeys korostuu. Varsinkin paljon liikennöidyissä kohteissa kuluvien osien lista kasvaa merkittävästi. Yleisimpiä kuluvia osia ovat ohjainrullat, välisaranat, akseleiden laakerit, kannatinköydet sekä kevennysjouset. Näissäkin tapauksissa riittävä ennakointi pitää ovet liikkeellä häiriöttä.

Joskus ovi voi hajota äkillisesti jonkin ulkopuolisen syyn seurauksena. Tällöin tulee kartoittaa vioittuneet osat ja korjata ovi mahdollisuuksien mukaan joko heti tai asettaa se vähiten käyttöä haittaavaan asentoon.

Nosto-ovien turvalaitteet 

Sähkökäyttöisten nosto-ovien yleisimpiin turvalaitteisiin kuuluu pneumaattinen tai optinen tuntoreuna, mikä suojaa puristumisvaaralta. Myös valokennoja ja valoverhoja käytetään silloin kun oven toiminta on etäohjattu esimerkiksi avaussilmukalla, tutkalla, kauko-ohjauksella tai muulla ulkopuolisella ohjauksella. Valokennot ja valoverhot pysäyttävät oven liikkeen sulkusuuntaan, jos oviaukossa havaitaan liikettä kiinnimenohetkellä. 

Kun nosto-ovi ei mene kiinni, useimmiten syynä on jokin turvalaitetta häiritsevä ulkoinen tekijä. Tämän vuoksi oven välittömässä läheisyydessä ei tule säilyttää ylimääräistä tavaraa. Lisäksi kynnys on hyvä pitää puhtaana roskista/lumesta. Kaikki edellämainitut saattavat aiheuttaa turhaa häiriötä turvalaitteiden toimintaan.

Muistilista nosto-ovien huoltoon

  • Nosto-ovien huoltomääräykset: Yli 2,9 metrin nostokorkeuden ylittävien sähkökäyttöisten nosto-ovien määräaikaistarkastukset tulee suorittaa neljän vuoden välein.
  • Nosto-ovien huoltosopimus: Huolehdi siitä, että nosto-ovella on voimassa oleva huoltosopimus.
  • Nosto-ovia koskevat asiakirjat: Nosto-oven luota tulee löytyä huolto-ohjeet, huoltopäiväkirja sekä huoltomerkinnät.
  • Nosto-ovien tarkastus: Asennusliike tekee uusien ovien käyttöönottotarkastuksen, minkä jälkeen kuuden (6) kuukauden kuluessa valtuutetun tarkastuslaitoksen tulee tehdä varmennustarkastus.
  • Nosto-ovien varaosat: Menikö jousi poikki? Koska kevennysjousen katkeaminen estää oven käytön, on tärkeissä kohteissa hyvä varautua varajousilla. Pidä niitä aina saatavilla. 

 

Teemu Hautalaakso

Kirjoittaja toimii Algol Technicsissä nosto-ovien tuotepäällikkönä.

 

Algol Technicsin kunnossapito- ja huoltopalvelut

Algol Technics tarjoaa nosto-ovien kunnossapito- ja huoltopalveluita. Tarvittaessa kiristämme jouset ja vaihdamme kuluneet osat uusiin. Luotettavana kotimaisena huoltoyhtiönä varmistamme nosto-ovien toiminnan nyt ja tulevaisuudessa.

Kun nosto-ovi ei toimi tai ovessa ilmenee jokin muu ongelma, saat huoltoomme yhteyden vikapäivystysnumerosta 0300 870 300. Päivystys palvelee vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä.

Kiinnostuitko? Lue lisää nosto-ovien huollosta tai katso huoltomme yhteystiedot.