Robotin ohjelmointi virtuaalitodellisuudessa puolittaa ohjelmointiajan

Artikkeli

Algol Technics-konserniin kuuluva Co-Automation on edelläkävijä robottien virtuaaliohjelmoinnissa ja -testauksessa. Mistä oikein on kyse?

Co-Automationilla tehdään iso osa robottien ohjelmoinnista virtuaalitodellisuudessa. Se nopeuttaa robotin käyttöönottoa ja auttaa hahmottamaan robotin toiminta-alueen mittasuhteita jo ennen tuotantoon viemistä. Lisäksi siitä on hyötyä muun muassa kommunikointiin liittyvien rajapintojen testaamisessa ja määrityksessä.

Ohjelmointi tapahtuu RobotStudio-ohjelmistoon liitetyllä HTC Vive-virtuaalitodellisuusjärjestelmällä.

Tuotantolinja nopeasti käyttöön

Co-Automationin robottiasiantuntija Rickard Svartsjö kertoo, että virtuaalitodellisuus nopeuttaa robotin käyttöönottoa, sillä ohjelmointiin kuluu aikaa alle puolet perinteisestä tavasta. Ohjelmoinnin virtuaalitodellisuudessa voi aloittaa heti, kun mekaniikkasuunnittelu on valmis. Robottisolun ei kuitenkaan tarvitse tässä vaiheessa olla valmis, eikä kytkettynä kuljettimeen. Tämä nopeuttaa tuotantolinjan käyttöönottoa, sillä robotti voidaan viedä asiakkaalle heti, kun se saapuu tehtaalta.

–Jos ohjelmoidaan uusia tuotteita tuotantolinjaan, robotti voi jatkaa samaan aikaan vanhojen tuotteiden tekemistä. Myös häiriöiden paikantaminen sujuu nopeammin, Svartsjö sanoo.

Virtuaalitodellisuudessa ohjelmoidaan robotin lisäksi konenäkökameran mallit sekä kameran ja robotin välinen kommunikointi. Siellä testataan myös muita rajapintoja, kuten robotin ja tulostimen välistä toimintaa sekä robottikoodin ja asiakkaan tuotannonohjausjärjestelmän välistä keskustelua.

Vurtuaalitodellisuudessa hahmottaa mittasuhteet

Virtuaalitodellisuus auttaa hahmottamaan robotin toiminta-aluetta, tehtaan layoutia ja muita mittasuhteita.

–Virtuaalitodellisuudessa nähdään, miten robotti työskentelee käytännössä ja mitkä sen mittasuhteet ovat esimerkiksi muihin tuotantolinjoihin nähden. Näin voimme minimoida virheet heti suunnitteluvaiheessa. Kun robottisolu viedään asiakkaalle, se on pitkälle ohjelmoitu ja valmiiksi testattu, Svartsjö sanoo.

Viime vuonna RobotStudioon tuli uutuutena fysiikkamoottori, eli virtuaalitodellisuus noudattaa fysiikan lakeja. Jos esimerkiksi tuote tippuu maahan, se todella putoaa, eikä jää leijailemaan ilmaan.

Ohjelmoijan ei ole pakko nähdä robottia

Virtuaalitodellisuus antaa uusia mahdollisuuksia, jotka helpottavat ajankäyttöä ja vähentävät matkustamista. Joskus voidaan toimia niin, ettei ohjelmoija edes näe robottia. Eräässä tapauksessa ohjelmointi tehtiin 400 kilometrin päästä, eikä ohjelmoija nähnyt robottia reaalimaailmassa ollenkaan.

Seuraava kehitysaskel on kokouksien pitäminen virtuaalitodellisuudessa. Virtuaalilasit päässä tila näyttää siltä kuin jokainen neuvottelija olisi paikalla saman pöydän ääressä.

– Tällä hetkellä virtuaalitodellisuuden mahdollisuudet kehittyvät kovaa vauhtia. Co-Automation on robotiikan edelläkävijä, joten hyödynnämme jatkossakin ensimmäisinä uuden teknologian, Svartsjö kertoo.

Lisätietoa robotiikasta ja automaation mahdollisuuksista tuotannossa

Kysy lisää! 

 

Artikkeli on julkaistu 10.9.2018